Helgen 9.-11.mai 2014 arrangerte Stav Kjøre – og Rideklubb kurs i Sentrert Ridning. Vi har knyttet kontakter med svenske Titti Lindbom, som bl.a. er utdannet instruktør fra Strømsholm og SR instruktør Level 3. Hun ville mer enn gjerne komme til Gudbrandsdalen for å undervise en gjeng inspirerte ryttere.

Sentrert ridning ble grunnlagt av Sally Swift, og er ikke, som kanskje noen tror, en spesiell form for ridning, men et hjelpemiddel for å få bedre sits og mer kontroll over egen kropp og de signalene man gir til hesten. Mange hester går med store spenninger i kroppen under trening, og ofte ser man at det er vi ryttere som lager disse spenningene ved å klemme oss fast, heise opp beina, lene oss fremover, miste balansen osv. Sally hadde selv store problemer i sin kropp, da hun hadde skjev ryggrad. Men hun elsket hest og jobbet for å finne en måte hvor hun kunne fortsette sin ridning, selv med store ryggproblemer. Resultatet ble Sentrert Ridning. En samling øvelser, tanker og forklaringer i bilder, for å skape mer harmoni mellom hest og rytter.

Kurset startet fredag med 3 dressurtimer og en sprangtime. Totalt 11 ryttere var påmeldt, og for mange var denne type kurs noe helt nytt. Spenningen var derfor stor for hva de skulle igjennom og hvem denne svenske dama egentlig var.

Lørdagen begynte med en time teori på morgenen, før vi satte i gang med gruppetime der fokuset kun var på SR-prinsippene (Pusten, myke øyne, byggestenene på plass, bakkekontakt og sentrering) .

Vi pustet om kapp, lagde sirkler med både skuldre og hæler – og var veldig enige om at det egentlig var greit at det ikke var så mange som så på – siden vi ikke akkurat følte oss som drevne ryttere der vi satt. Hestene gikk for det meste på lange tøyler, og syntes det var helt topp å rusle rundt uten å bli krevd noe av, mens vi tenkte, kjente og følte – samtidig som vi skulle puste. (Vanskelig nok bare det! )

På et slikt kurs, er det også viktig med mye teoriundervisning, slik at vi kan snakke sammen og gjøre øvelser uten hest, som styrker bevisstheten rundt egen kropp, så derfor ble det tre runder med teori denne dagen. Ettermiddagen lørdag var satt av til privatleksjoner, der Titti fikk gleden av å jobbe med en og en. En glede også vi delte, da Titti er veldig pedagogisk, positiv og human. Ridningen går aldri på kompromi med god behandling av hesten. Hun er bestemt og konsekvent, men aldri hard og urettferdig.

Alle fikk mange nyttige tips som de kunne ta med seg videre.

Søndag var satt av til teori og privatleksjoner. På slutten av dagen fikk vi også lagt inn en sprangtime for oss hoppeglade ryttere. Der var det fokus på å ha hesten i balanse og å stå i lett sete for å la hesten få jobbe med frihet ryggen.

Stavsplassen er et perfekt sted å arrangere kurs på. Gode oppstallingsforhold, rolige omgivelser, fine teorilokaler og ikke minst en fantastisk ridehall. Titti hadde knapt jobbet i en bedre hall, og det sier ikke lite!

Det er en fantastisk mulighet å få denne type trenere oppover til oss.

Tanken er å få til en helg til i løpet av høsten og det gleder vi oss allerede masse til! Mer info kommer etter hvert – så følg med!!! ☺